Київ
Чи захоплять роботи світ та хто такий Trash Engineer? Учениця КМДШ про STEM-майбутнє
13.05.19
172

Чи захоплять роботи світ та хто такий Trash Engineer? Учениця КМДШ про STEM-майбутнє

Чи можуть дівчата досягати успіхів у сфері STEM? Ще б пак!

Софія Чернікова, учениця 9 класу в школі КМДШ_Київ, взяла участь у програмі залучення дівчат до наукової діяльності «Дівчата-STEM», стала фіналісткою конкурсу та отримала можливість три місяці працювати над власним проектом під професійним наставництвом. Софія поділилася своїми думками і розповіла, чому варто розвиватися у напрямку STEM.

Чим приваблює STEM

На мою думку, STEM – це майбутнє. Це те, чим цікаво займатися, що буде приносити користь людству та хороший прибуток працівникам цієї сфери.

Мені подобається, що у світі все більше і більше набирають популярності професії технічного спрямування. Наприклад, професія Trash Engineer. Це люди, які займаються вирішенням проблем забруднення навколишнього середовища. Ще популярні такі професії, як аналітик Big data, вчитель машин. У медицині сьогодні розробляють роботів, які виготовляють нові органи. Це буде допомагати людям одужувати від різних хвороб.

Мені цікава тема STEM. Я хочу прогресувати, як прогресує світ.

Яка мета програми, у якій ти взяла участь?

Допомогти українським дівчатам, які ще навчаються в школі, зрозуміти, чого хочеш в майбутньому. А також показати, що STEM – це затребувано, цікаво та доступно для всіх.

Насправді, дівчат у сфері STEM дуже мало. Існує такий стереотип, що це чоловіча справа. Я вважаю, що нашим українським дівчатам варто звернути більшу увагу на даний напрям – це нові можливості, нові відкриття. Скоро вже не буде таких професій, як секретар чи менеджер call-центру. Якщо ви хочете бути затребуваними в майбутньому, вам треба розвиватися в STEM-напрямку. Але є ще один важливий момент – спочатку це має сподобатися. 

Як готувалася до захисту?

Підготовка відбувалася протягом трьох місяців. Для кожної фіналістки була призначена одна наставниця, яка координувала процес роботи над проектом та ділилася досвідом зі своєю підопічною.

Мене обрала Ірина Вовк, генеральний менеджер комп’ютерної компанії Dell EMC. Ми з пані Іриною поставили за мету донести та показати людям, що штучний інтелект та роботи спрямовані на те, щоб допомагати людям, щоб люди не марнували свої здібності на нецікаві професії, які легко можуть виконати машини. Людина може настільки прогресувати, робити настільки круті речі! Потрібно цим користуватися і не марнувати даремно свій час, сили, розум, а застосовувати їх та робити щось корисне для нашого світу та для майбутнього.

Протягом трьох місяців у нас було декілька зустрічей, ми багато аналізували, обговорювали стратегію нашого проекту, виділяли головні моменти, які хочемо донести, готували презентацію.

Чим запам’яталася спільна робота з наставником?

Мені дуже сподобалося, що пані Ірина, попри великий досвід та важливу діяльність, має чудове почуття гумору, вона лояльна, готова щедро ділитися своїм досвідом.

Існує стереотип, що люди, які працюють в науці або в STEM-напрямку, вони трохи «як Ейнштейн». Але це не так. Моя наставниця цікава, розумна та дуже талановита. Завдяки їй та цьому проекту я ще більше переконалася, що хочу розвиватися у напрямку STEM.

Які існують стереотипи щодо штучного інтелекту?

Найпоширеніший стереотип – що роботи захоплять світ. Це неправда. Роботів створюють для того, щоб допомагати нам.

Світові приклади STEM–продуктів, які подобаються

На мою думку, найкрутіші проекти – робот-пилосос та smart-бойлер. 

Декілька порад українським дівчатам, які навчаються в школі

Ніколи не бійтеся брати участь у нових проектах, займатися новими видами діяльності, втілювати ідеї. Якщо постійно боятися щось зробити не так, можна втратитии багато неймовірних можливостей.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Вам може бути цікаво
Більше матеріалів
Цікаве від КМДШ без спаму
Отримуйте корисні статті, новини та анонси подій
Ваше ім'я *
Помилка заповнення
E-mail *
Помилка заповнення
Підписатися

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: