Київ
Інтерв’ю з психологом. Як навчити дитину прокидатись із задоволенням
19.10.18
2222

Інтерв’ю з психологом. Як навчити дитину прокидатись із задоволенням

«Кожен день нам приносить щось нове. Ми для того і народилися, щоб з радістю зустрічати це життя»

Прокидатись задоволеним та щасливим – мистецтво. І оволодіти ним може кожен. Як зробити так щоб вставати вранці з ліжка було приємно? Як організувати ранкові активності й процес підготовки до сну та що може сприяти гарному ранковому настрою дитини – думками ділиться психолог Ольга Волчелюк.

Для деяких дітей пробудження – дуже неприємний процес, який може завершуватись істериками чи сльозами. Назвіть, будь ласка, основні причини, чому для деяких дітей вставати вранці = випробовування.

 

Порада батькам – проаналізуйте тривалість сну дитини

Однією з головних причин важкого пробудження є те, що дитина не висипається. Батьки повинні чітко розуміти, яку потребу у сні має їх дитина, адже у кожного свої біоритми. Потрібно спостерігати, чим дитина займається протягом дня, яка у неї активність, коли вона втомлюється. Під ці ритми потрібно підлаштовувати робочий чи ігровий графік. На сон варто відводити стільки часу, скільки вистачить, щоб дитина вранці відчувала себе бадьорою та здоровою.

 

Взимку сну потрібно більше

Наступний фактор – сезонність. Вчені дійшли висновку, що влітку сон людини на годину менше, ніж взимку, тому треба враховувати і такий момент. Взимку подовжений темний період, коли наш організм виробляє менше кортизолу та мелатоніну. Коли за віконцем ще темно, то і прокидатись не дуже хочеться.

Ще однією причиною важкого підйому може бути температура повітря в кімнаті. Якщо занадто холодно чи жарко, то і сон може бути некомфортним, і пробудження неприємним.

 

Підготовка до сну впливає на ранній підйом

Ритуал підготовки до сну також впливає на ранкове самопочуття. Добре, коли ввечері дитина розуміє, що скоро час для відпочинку. В цей момент вона має бути сита, але і переїдати перед сном не варто. Потрібно забезпечити відчуття комфорту, щоб протягом ночі організм відпочивав.

Розпорядок дня – важлива складова успіху у питанні ранкового пробудження. Дуже часто батьки можуть дозволити додивитись фільм, дограти якусь гру на телефоні і, як результат, – дитина знервована, роздратована, хоче ще, але вже занадто пізно, ритми збиті, настрій поганий і сон неспокійний.

 

Прокидатись вранці легше якщо вечірні справи зроблені

Ранок починається з вечора. Чому не варто недооцінювати це твердження? Як правильно організувати дитині час до сну, щоб пробудження було приємним?

Навіть дорослій людині легше прокидатися із розумінням, що ті справи, які були заплановані звечора – зроблені. З відчуттям завершеності ми легше зустрічаємо новий день. Підготовка, ритуалізація періоду до сну чи підйому роблять наше життя легшим.
Для дитини вечір краще організувати так, щоб ігрова активність зменшувалась до часу, коли треба йти до ліжка. Якщо це кінофільм, то варто його додивитись до дозволеного часу, не пізніше. Дитина повинна чітко знати, що, наприклад, в 21:00 вона повинна бути в ліжку, а до цього моменту зробити всі свої справи.

 

Підготовка дитини до сну

Для приємного відходження до сну можна почитати якусь казку чи поговорити з дитиною, погладити, обмінятися теплими словами, приглушити світло, звук, попросити інших членів родини, щоб вони не створювали шуму. Таким чином дитина зрозуміє, що дійсно прийшла пора для відпочинку.

Маленькі діти люблять гратись, тому підготовку до сну можна ритуалізувати наступним чином: зробити цікавим приготування свого ліжечка, можливо десь є м’яка іграшка, яка вже зачекалась свого господаря чи улюблена подушка сумує за ним. Дитина буде засинати із задоволенням.
Можна перед сном зробити масаж, використовуючи розслаблюючі масла, наприклад, лавандове. Не дуже добре перед сном займатись активним плаванням у ванній. Це активізує дитину, тому достатньо прийняти душ.

Також на нервову систему сприятливо діє помірна тиха музика. Згадаймо колискові наших батьків – ми підпадали під тихий ритм, який нас заколихував. Поступово можна приглушити світло в кімнаті, щось розказати дитині тихеньким голосом, почитати книжку.
Якщо відходження до сну спокійне, то і сон буде міцний. Тож уранці дитина прокидатиметься легше.

 

Гаджети: допомогти прокинутись вранці та не завадити ввечері

Гаджети. Деякі діти прокидаються тільки за допомогою мультфільмів на планшетах чи ігор на мобільних телефонах. Як це впливає на дитину?

Гаджети – це спрощений спосіб підняти дитину з ліжка. Але я не можу сказати, що мультик зранку – це категорично ні. Якщо дитина зовсім не хоче підніматися, то можна увімкнути улюблений мультик. А якщо там ще є пісеньки, музика, то можна прокидатися під такий драйв, пританцьовуючи чи підспівуючи. Це як один із способів пробудження, але не єдиний.

Звичайно, діти люблять коли прокидатися допомагають батьки. Коли в кімнату легенько відчиняються двері, в коридорі чи сусідній кімнаті вже горить світло, члени родини збираються по своїх справах, відчувається аромат улюблених млинців, які мама щойно приготувала. Ось і мама вже підійшла, поцілувала, сказала, що дуже скучила за тобою і як добре, що ти вже прокинувся, подивись, що я тобі приготувала, глянь як прекрасно за віконцем… Ніякий гаджет не замінить цих моментів. Але якщо дитині дійсно легше в деякі дні прокидатись з мультиком, в цьому немає нічого поганого. Головне – міра. Важливо, щоб гаджет не став звичкою.

Що стосується гаджетів ввечері. Буває, що діти перед сном передивляються соціальні мережі чи якісь інші інформаційні ресурси. Через візуальний ряд в мозок знову потрапляє інформація, він вмикається і знаходиться в активному робочому стані. Тому коли дитина засинає, мозок починає працювати та переробляти цю інформацію. Відбувається дисбаланс, дитина може спати знервованою, навіть прокинутись серед ночі, а на ранок результатом буде  важко встати з ліжка через поганий настрій та роздратованість.

 

Сім’я дає приклад у ставленні до здоров’я та сну

Бувають моменти, коли діти навіть не помічають, що вже пізній час, адже так хочеться ще погратися. Як допомогти дитині зрозуміти, що повноцінний сон – це основа здоров’я?

У цьому питанні важливу роль відіграє сімейна система. Дитина навчається, спостерігаючи. Вона повинна бачити, що батьки турбуються про свій графік, про свій сон, про гарний настрій зранку, що для них це важливо. Тоді вона буде брати приклад, це і є сімейна культура.
Можна всією сім’єю робити винятки в п’ятницю – наприклад, йти до ліжка на годину пізніше. Дитина буде розуміти, що протягом навчального тижня вона (так само, як мама з татом) знаходиться у певному режимі, але в п’ятницю і у вихідні на сім’ю чекають якісь плани. Це стимулює та допомагає в будні дні легше прокидатися із очікуванням сімейних подій. Це також допомагає дитині відчувати себе дорослішою.

 

Тож яким має бути підйом дитини?

Процес підйому. Яким він повинен бути? І взагалі, як правильно будити дитину до школи?

Батьки повинні показати приклад спокійного пробудження та вчасного, спокійного відходження до сну. Якщо ти не виспався, погана погода, але тобі посміхаються батьки, вони не сваряться і не сварять тебе, вони не кричать, а тихесенько вмикають у твоїй кімнаті музику – це налаштовує на позитив.

Перше, що в нас прокидається – вушка. Ми починаємо чути, але ще не можемо відкрити очі. Але тут приходить мама або тато, приносять якийсь смаколик, щось приємне шепчуть – «ми за тобою так скучили, цілу ніч тебе не бачили, а ти скучив?» Такі моменти запам’ятовуються на все життя. Таким чином ми допомагаємо дітям виробити корисні навички. Посмішка, добре слово, торкання, обійми – це грає дуже важливу роль. З таких речей складається наше життя і ці моменти безцінні.

«Ще 5 хвилин». Скажіть, наскільки важливо прокидатись одразу та чи шкідливо після пробудження «досипати» ще по декілька хвилин?

Якщо ти розумієш, що для дитини 5, 10 чи 15 хвилин не матимуть ніякого ефекту, то батькам треба переходити на більш конкретні дії.
Потрібно, щоб дитина розуміла, що коли вона не встає з ліжка після третього сигналу будильника, то настає її зона відповідальності, адже всі через неї запізнюються по своїх справах. Заздалегідь потрібно домовитись – або тебе будить твій власний будильник або я, але, будь ласка, це не має бути для мене тягарем. Дві спроби розбудити, а далі – твоя зона відповідальності. Це більше для старших дітей, але маленьких також потрібно привчати до цього та домовлятися з ними. Можна ставити будильник на 10 хвилин раніше, щоб був час потягнутись у ліжечку, зробити якісь вправи або ж навіть просто полежати. Не всі діти можуть одразу встати зранку. Тому потрібно застосовувати такі прийоми.

 

Які ритуали корисно робити після того як встав з ліжка?

Ми прокинулись. До яких ранкових ритуалів варто привчити дитину, щоб ранок був не черговим випробуванням, а асоціювався з приємними моментами?

У кожній родині можуть бути якісь ранкові фішки – хтось займається йогою з батьками, хтось танцює зранку, у когось є домашній улюбленець, якого потрібно вивести погуляти. Дуже корисно додавати приємні традиції до ранкових ритуалів.
Якщо у дитини сьогодні відповідальний день – контрольна чи змагання, то добре разом спланувати вечірні активності. Їй захочеться скоріше піднятись, бо сьогодні чекає стільки всього приємного.

Можна зранку задати якусь тему для обговорення – і дитина буде поспішати після школи додому, бо мама чи тато повинні закінчити цікаву розповідь. Чи зранку домовитись, що по дорозі до школи ми маємо нарахувати 10 птахів. Діти до всього проявляють велику зацікавленість і цим потрібно вміти користуватись. Комунікація батьків і дітей – це надзвичайно важливо.

Що є гарантованою запорукою ранкової бадьорості та гарного настрою у дитини?

Кожен день нам приносить щось нове. Ми для того і народилися, щоб з радістю зустрічати це життя. Головна запорука ранкової бадьорості – це любов. А якщо додати оптимізму, добрих слів, посмішок, обіймів, то поспішатимеш вставати з ліжка. Саме такий приклад батьки повинні показати своїй дитині і результат не змусить себе чекати.

© КМДШ


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Вам може бути цікаво
Більше матеріалів
Цікаве від КМДШ без спаму
Отримуйте корисні статті, новини та анонси подій
Ваше ім'я *
Помилка заповнення
E-mail *
Помилка заповнення
Підписатися

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: