Київ
Історії випускників КМДШ. Як навчаються в університеті у Нідерландах та навіщо учням STEM. Софія Панченко
23.12.20
567

Історії випускників КМДШ. Як навчаються в університеті у Нідерландах та навіщо учням STEM. Софія Панченко

Якщо ви думаєте, що математика потрібна лише математикам, послухайте Софію Панченко, випускницю КМДШ 2020, яка навчається в університеті у Нідерландах. Активна, ініціативна та завжди життєрадісна Софія і в іншій країні продовжує підкорювати нові горизонти.

Випускниця ділиться цікавими університетськими історіями та думками, розмірковує, навіщо вивчати STEM та чому не треба боятися проявляти ініціативу.

Чому Нідерланди? Як обирала ЗВО? І чому саме природничі науки?

Спочатку я розглядала Германію та Австрію. Так як мені дуже подобається біологія, я дивилася у напрямку природничих наук. Моніторила багато програм, починаючи від нутриціології та зупинилася на life science. Потім вирішила розглянути Швейцарію та Нідерланди, тут дуже багато програм з природничих наук, що викладаються англійською та нідерландською мовами, і в університетах багато працюють над дослідженнями. Для мене цей фактор відіграв важливу роль. То ж, я подалася в декілька університетів, і мене прийняли у всі три, що роздивлялася саме в Нідерландах.

Я обрала Avans University of Applied Sciences. Для мене важливо було навчатися саме на applied science, а не research. Адже в першому випадку дуже багато практики, є більше можливостей працювати в лабораторії.

Якими були перші враження від університету?

Вперше до університету я потрапила на лекцію 4 вересня. Звісно, готуючись до переїзду, я розуміла, що це інша культура, люди. Я була в захваті від побаченого, від свого університету. Тут створені всі умови для якісного навчання, дуже комфортно. В моєму університеті все чітко відпрацьовано, маю на увазі те, як подають інформацію, як вони слідкують за тим, щоб студент мав якомога чіткіше розуміння, що та як він буде робити. В університеті підштовхують студентів до того, щоб вони вчилися самостійно шукати інформацію та працювати над дослідженнями, адже це допомагає краще зрозуміти, що ти робиш та з якою метою.

Перший рік ми вивчаємо та практикуємо базу, щоб з наступного року робити акцент на спеціалізації. Зараз проходимо біологію, хімію, математику, Lab Calculations – це задачі з хімії різного рівня складності. З наступного семестру додається фізика, біотехнології та ще декілька цікавих предметів.

У нас в університеті є така практика: деякі заняття проводити майже цілий день. Вчитель на цих заняттях здебільшого виступає лише як спостерігач. Спочатку ми самостійно повинні підготувати інформацію про те, що будемо робити, розділитися на групи, обговорити план дій, підготувати постер або презентацію. Це дуже сприяє командній співпраці, розвитку навички правильно подавати інформацію, презентувати свою роботу, правильно наповнювати презентацію. Ціле мистецтво. Потім ми отримуємо експертний фідбек по роботі. І це все в один день.

Як налагоджувала комунікацію з однолітками в іншій країні

Фішка в тому, що зі мною навчаються не однолітки, а трішки старші за мене студенти. Адже в Україні ми раніше закінчуємо школу, ніж підлітки багатьох країн. Також ми одразу вступаємо до ЗВО, в деяких країнах випускники школи можуть взяти тайм-аут, спробувати себе в якомусь напрямку, потім обрати програму та податися на неї. До того ж, вони закінчують школу в 18-19 років. В мене в групі є хлопець, якому 23. Він вже навчався в університеті, але вирішив змінити напрямок та вступити на іншу спеціальність. Тут це норма, люди не бояться щось змінювати, не дивлячись на вік.

Для мене взагалі не проблема навчатися зі старшими. КМДШ сприяла тому, що я стала більше відкритою, звикла проявляти ініціативу, коли зустрічаю нових людей. За період навчання в КМДШ бар’єри зникли.

Наприклад, у нас в кожній групі в університеті повинен бути представник, як президент класу, але з трішки іншими обов’язками. Ми з однокласниками мали обрати свого. Але коли через тиждень у нас запитали, хто ж буде цією людиною, у відповідь отримали тишу 😊 Тож, я вирішила проявити ініціативу. Потім ми з одногрупниками дуже зблизилися, подружилися, і зараз майже кожного дня від мене та від моїх одногрупників надходить якась ініціатива, у нас гарно розвинене студентське самоврядування.

Вважаю, що треба проявляти ініціативу.

Як швидко адаптувалася до життя в Нідерландах? Чи відчула культурні відмінності?

Адаптувалася дуже швидко. Але поки проводжу більше рутинне життя через карантинні обмеження. У мене за період проживання в Нідерландах була лише одна поїздка в інше місто до друзів. А в планах хочу більше подорожувати цією країною. А ще я зрозуміла, що коли приїду до України на канікулах, то хочу заново її для себе відкрити, адже у нас дуже гарно, мені хочеться подивитися більше речей, ніж я бачила на даний момент.

Щодо місцевих жителів, то вони часто посміхаються та дуже ввічливі, завжди кажуть все як є, прямолінійні. Але в цій прямолінійності зовсім немає мети образити. Мені тут подобається, маю багато друзів, в тому числі й з інших країн – Турції, Іспанії, Германії, Словакії, В’єтнаму.

Поділися яскравими моментами навчання в університеті. В яких цікавих формах ви опрацьовуєте нові теми, чи маєте практику?

Щотижня у нас є лабораторні роботи. Для мене це найяскравіша річ, що тут трапляється, адже я дуже люблю працювати в лабораторії, писати аналіз частин роботи, заповнювати лабжурнал, який постійно оцінюють.

Перед кожною лабораторною роботою потрібно робити підготовку –  заповнити таблицю безпеки, вказати елементи, з якими працюєш. Наприклад, етанол, навіть банально сік. Треба детально описати куди, що і в якій послідовності ти будеш наливати, що маєш на себе надягнути.

Ти повинен сам навчитися думати та розуміти, з чим працюєш, в іншому випадку просто не зможеш дати відповідь на запитання, вказані в протоколі. Звісно, можна знайти відповіді в інтернеті, але від цього розуміння не додається.

Мені дуже сподобалася нещодавня лабораторна робота з біології. Ми працювали з клітинами рослин різного типу. Потрібно було їх роздивитися, намалювати малюнок, виявити деякі показники, а для цього: відрізати листочок, пофарбувати його в декілька етапів в декількох сполуках з фарбами. Залежно від виду розчину занурити листочок на різний проміжок часу. Потім промити його в етанолі, потримати під водою зворотньою стороною, щоб змилися залишки фарби, але щоб вона все ще залишилася під мікроскопом.

Потім потрібно витримати певний період часу. В кінці ми проаналізуємо, який це тип рослин: монокоти чи дикоти. У них по-різному сформоване стебло і треба дізнатися як воно виглядає, як розташовані клітини, що це за клітини, адже кожен тип фарбується різним розчином. Важливо все детально роздивитися та зробити ретельний аналіз. Мені це дуже подобається!

В школі тобі подобалися STEM науки, чому? Як вважаєш, навіщо школярам треба особливу увагу приділяти STEM напрямку?

В якийсь момент я не любила математику, але в КМДШ зрозуміла, що її можна вивчати цікаво, і реально математика допомагає будь-де. Навіть зараз в університеті, здавалося б, навіщо мені математика, адже в мене акцент на фізиці, хімії та біології. Але для того ж лабкалку, для аналізу, математика потрібна завжди. Дякую КМДШ за любов до цього предмету.

Зараз я просто можу повторити пройдений у школі матеріал і далі з ним працювати. Адже є люди, які з певними математичними питаннями в моєму університеті стикаються вперше, адже у шкільну програму якісь теми не входили. Тому ним треба витрачати додатковий час на вивчення додаткових тем.

Біологія та хімія також допомагає зараз. Як я вже сказала, поки ми проходимо базу і багато тем перетинаються зі шкільними. Хочу відмітити, що я дуже любила в школі біологію.

STEM допомагає розвивати різносторонність та розуміти, як все працює навколо нас.

Саме через це мені дуже подобалися інтегровані заняття в КМДШ, наприклад, біологія+фізика, математика+хімія. При такому підході ти дізнаєшся набагато більше, розумієш, що все працює разом та злагоджено, що не все повинно бути настільки складно. Інтегровані заняття у школі – це був приклад того, як знання можна використовувати на практиці, знаходити точки перетину різних дисциплін в різних сферах діяльності. Завдяки такому підходу я зрозуміла, що все на світі більше та тісніше пов’язано, ніж я могла собі уявити.

Чи є в університеті STEM напрямок

Зараз в університеті я проходжу через весь STEM. Ще у нас є такий бонус: якщо в цьому році гарно зарекомендуєш себе в лабораторії, то вже з наступного можна або допомагати, або працювати в лабораторії. Я дуже стараюся, адже хочу спробувати себе в цій ролі.

Також ти захоплюєшся літературою – це вподобання з дитинства?

Я дуже люблю читати з дитинства. Зараз хочу повернутися до темпу читання, що в мене був раніше, адже є дуже багато речей, про які я хочу дізнатися та заглибитися. У нас в КМДШ є дуже гарна бібліотека, я постійно брала там тематичні книжки, спілкувалася на різні теми однокласниками, молодшими колегами, адже це були також дуже начитані люди.

Який головний урок ти засвоїла у школі, який точно допоможе тобі у майбутньому?

Не треба боятися пробувати щось нове. І комунікації завжди допомагають, тому варто частіше проявляти ініціативу. Чим більше в тебе є знайомств, чому КМДШ в моєму випадку дуже посприяла, тим легше і цікавіше буде далі.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Вам може бути цікаво
Більше матеріалів
Цікаве від КМДШ без спаму
Отримуйте корисні статті, новини та анонси подій
Ваше ім'я *
Помилка заповнення
E-mail *
Помилка заповнення
Підписатися

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: