Київ
Тайм-менеджмент. Як навчити підлітка мистецтву планування
13.10.20
1774

Тайм-менеджмент. Як навчити підлітка мистецтву планування

Олександра Брашовецька, керівниця проєктів та освітніх партнерств в КМДШ, ділиться практичними порадами для дітей та батьків – як навчитися планувати свій час, виставляти пріоритети в задачах, все встигати, бути ефективними та зберігати внутрішній баланс.

Час – це єдине, що не можна накопичити, він не зберігається і не примножується.

Із прискоренням ритму життя та доступом до сучасних технологій, взаємини із часом перейшли на інший рівень. Тепер його постійно «бракує». Хоча телефонний зв’язок та Інтернет мали спростити й пришвидшити комунікацію, вийшло навпаки. Гаджети стали так званими «крадіями часу». Щодня середньостатистичний підліток отримує близько 500 сповіщень, використовуючи від 3 до 5 соціальних платформ. За дослідженням Connected Kids,  77% підлітків використовують соціальні мережі як засіб проведення часу. Більше половини опитаних мають FOMO – страх щось пропустити. Таким чином, думки підлітка постійно завантажені і отримують нову інформацію.

Від того, наскільки ефективно ми розподіляємо час, залежить успіх у досягненні поставлених цілей. Адже час – це ресурс, який ми обмінюємо на спілкування, знання, інші ресурси, зокрема зв’язки та гроші. Саме тому важливо формувати навички управління часом ще в школі.

Тайм-менеджмент – це процес організації та планування розподілу часу та здійснення свідомого контролю за часом, який ми інвестуємо в різні сфери нашого життя.

Варто зазначити, що управління часом – це комплексна навичка, що включає в себе:

Як покращити навички тайм менеджменту. Поради для дітей та батьків

 

  1. Постановка цілей: довгострокових та короткострокових.

Регулярна практика цілепокладання допоможе зрозуміти, до чого ви прагнете, яких результатів хочете досягти. Варто починати з довгострокового планування, адже досягнення великих цілей потребує часу і більшої кількості кроків. Цілі мають бути конкретними та вимірними.

В КМДШ ми практикуємо цілепокладання із використанням планеру учня. На початку року учні спільно з ментором здійснюють річне планування, визначаючи ключову ціль на кожен місяць. Цілі можуть мати різні спрямування: навчальні, творчі, особистісні. Це дозволяє нам формувати проєктне мислення у школярів.

  1. Планування та ведення календаря

Планування – це 50% успіху, адже дозволяє побачити, як розподілено завдання, визначити наявний час та вплив на кінцеву мету. Важливо здійснювати регулярну самоперевірку щодо досягнення завдань і наближення до результату. Для фіксування строків і важливих подій допоможе календар: зустрічі, завдання та навіть час на себе – все це можна додати у розклад дня.

Учні в КМДШ фіксують план на тиждень із конкретними діями та завданнями у своєму планері. Це дозволяє учню відстежити свій поступ, зрозуміти, що вдалося або не вдалося, спробувати різні стратегії досягнення цілей.

  1. Фокусування та пріоритетність завдань

З розподілом щоденних завдань допоможе To do list. Визначте, яке із ваших завдань є критичним до виконання сьогодні, щоб дійти до поставленої мети. У КМДШ ми використовуємо магічне правило трьох. Воно означає, що не треба робити все й одразу. Важливо сфокусуватися і визначити, що є пріоритетним.

Для великих цілей визначити пріоритетність дозволить матриця Ейзенхауера, що складається із 4-х квадратів, що мають різний пріоритет.

Фокусування – складний, але дієвий інструмент. В середньому, людина витрачає близько години робочого часу на день, перемикаючись між завданнями.При якісному плануванні, віконце «важливе і термінове» має лишатися пустим. Основний фокус своєї уваги варто приділяти важливим завданням, адже саме вони наближають до мети.

Тайм-менеджери використовують правило «золотої години». 2-3 «золоті години» на день мають потужний ефект, адже наша ефективність зростає, коли ми займаємося однією справою, не розпорошуючи свою увагу.

Для цього необхідно:

Ефективний тайм-менеджмент дозволяє розподілити час із урахуванням потреб та побажань. Саме так формується звичка – цінувати свій час і поважати час інших.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Вам може бути цікаво
Більше матеріалів
Цікаве від КМДШ без спаму
Отримуйте корисні статті, новини та анонси подій
Ваше ім'я *
Помилка заповнення
E-mail *
Помилка заповнення
Підписатися

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: