Київ
Учні та випускники КМДШ розповідають світу про війну в Україні
13.04.22
63

Учні та випускники КМДШ розповідають світу про війну в Україні

Учні та випускники КМДШ розповідають світу про війну в Україні, волонтерять, виходять на протести та підтримують свою країну. Дякуємо за проактивність та любов до своєї Батьківщини! 💙💛

«За кордоном із перших днів війни я почуваю провину і злість на власну безпорадність: усі мої в Україні, переживають цей досвід, роблять щось корисне, а я тут у безпеці наче «відсижуюсь». До цього додавався страх: що там із сім’єю, з моїм будинком, з моїм майбутнім, з моїм містом, з моєю Україною.

Мене лякала думка про те, що я відкрию новинну стрічку, побачу чи напишу повідомлення й почую у відповідь, що сталося щось непоправне. У такому стані єдине, що змусило мене триматись, почало штовхати вперед — це дії, волонтерства.
Перші три дні я ходила на протести в різних містах: Гаага, Гронінген… Стояла на стенді, збирала кошти, допомагала фундації українців у Нідерландах шукати контакти з діаспорянськими групами в інших країнах.

Далі помітила, що в різних містах почали організовувати пункти збору гуманітарної допомоги. У Гронінгені, щоправда, таких пунктів у близькій доступності ще не було. Тож я створила свій і зробила все, що від мене залежить, щоби поширити про нього інформацію.

Упродовж кількох днів збирала допомогу у власній маленькій кімнаті й передавала на більші склади. Так як моя кімната була занадто маленькою для збору, я об’єдналася з подругою, яка відкрила свою, трохи більшу точку збору.

Десь у той же час мій університет зібрав українців, щоби розпитати, що він міг би для нас зробити. Після зустрічі сформувалась невелика групка активних студентів, яка включала й мене. Ми взялися за роботу з університетом. Моя частина роботи полягала в розробці постера з пунктами прийому гуманітарної допомоги в місті, допомозі з розповсюдженням інформаційних флаєрів, з влаштуванням інформаційних стендів та координацією вивозу речей на склади з пунктів прийому гуманітарної допомоги на кампусі.

Паралельно з цим я дала кілька інтерв‘ю для нідерландських газет із метою розповсюдження інформації про події та те, як жителі цієї країни можуть допомогти. Також я волонтерила на благодійних ярмарках, влаштованих нашими студентами для збору фінансової допомоги.

На крайній демонстрації в моєму місті я зібрала сили і виголосила промову про те, як іноземці тут можуть дієво допомогти.

Волонтеримо щодня. Сподіваюся, що скоро нічого з того, що я роблю не буде потрібним, а я зможу повернутися на літо в рідний Київ і вперше з часів окупації з‘їздити до Українського Криму.»

Анна Безпала, випускниця КМДШ_Голосіїв, 2021
«Зараз підтримка України у Нью-Йорку проявляється через протести, збір гуманітарної допомоги та інформаційну підтримку. Ми організовуємо цілі команди допомоги для людей, які знаходяться в Україні. Сортуємо все для новонароджених, збираємо одяг для жінок та дітей, їжу, ліки, усе можливе.
Активно розповідаємо про страшні реалії українців сьогодні. На днях була можливість дати інтерв’ю для місцевого телеканалу. На протестах ми закликаємо людей розповідати, доносити до всіх, що в Україні йде повномасштабна війна.»
Таїсія Федоренко, учениця 10 класу в КМДШ_Голосіїв

«Через війну ми з родиною виїхали до Нідерландів. Навіть далеко від дому для мене важливо брати активну участь у заходах, спрямованих на захист України. Потрібно поширювати інформацію, щоби більше людей знало правду про війну в нашій країні.

Тому тут, за тисячі кілометрів від дому, ми виходимо на мітинги, протести, розповідаємо людям із різних куточків планети реальні подробиці війни. На днях я дала інтерв’ю для місцевої газети. Як підліток, я не можу серйозно вплинути на ситуацію, але впевнена, що навіть маленькі кроки кожної людини можуть вплинути на загальний результат. Зараз кожен робить те, що він може. І разом ми сила.»

Катаріна Клайбрук, учениця 10 класу КМДШ_Голосіїв
«24 лютого я мала складати іспит та отримувати водійське посвідчення, але ранок почався з вибухів у моєму рідному місті. Після декількох тижнів бомбосховищ, заторів та перельотів, я опинилася в Австралії. Наразі на волонтерських засадах працюю контент-менеджером посольства України в Австралії та обробляю запити українців, які хочуть сюди приїхати.
Час від часу даю інтерв’ю міжнародним ЗМІ – BBC World і New York Magazine. З моїм маленьким братиком ходимо щотижня на протести до посольства росії. Минулого тижня була у місті Брисбен, поспілкувалася з українцями, які нещодавно тут опинилися. Запропонувала безкоштовно проводити курси англійської для тих, кому потрібно, тому зараз почну займатися організацією онлайн навчання.
Мені здається зараз дуже важливо продовжувати говорити про російську війну в Україні, постійно. Тому, в якому куточку світу ви б зараз не були, будь-яка допомога дуже цінна і дійсно має значення. Все буде Україна»
Яся Мирошниченко, випускниця школи КМДШ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Вам може бути цікаво
Більше матеріалів
Цікаве від КМДШ без спаму
Отримуйте корисні статті, новини та анонси подій
Ваше ім'я *
Помилка заповнення
E-mail *
Помилка заповнення
Підписатися

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: