Kyiv
700 тисяч рукописів! Якими були перші бібліотеки
28.09.18
614

700 тисяч рукописів! Якими були перші бібліотеки

З чим асоціюється слово бібліотека? У когось – з дисертаціями та курсовими, у когось із віртуальними пригодами, які дарували книги, у інших – з темним холодним приміщенням, куди так не хотілося йти. З розвитком інтернету та електронних книг про бібліотеки взагалі стали забувати. Але «мода» на читальні зали знову повертається.

Додаємо трішки сучасності, стилю, більше цікавої літератури, зручних крісел, картин відомих художників, кольорів… От тепер інша справа! В таких бібліотеках хоч живи. Створення оригінальних бібліотек навіть стає трендом.

Давайте дізнаємось, коли ж з’явились ПЕРШІ бібліотеки?

Найбільш стародавні бібліотеки були виявлені 8 тисяч років тому в Ніппурі, древньому місті в Месопотамії. Саме тут археологи знайшли понад 30 тисяч глиняних дощечок з різними текстами – адміністративними, юридичними, літературними, історичними, медичними та іншими. Для цієї бібліотеки відводилось 62 приміщення.

Також бібліотеки були популярні і у стародавньому Світі. Найбільша з них – Александрійська, III століття до нашої ери. Тут були зібрані рукописні книги античного світу. У цій бібліотеці зберігалось понад 700 000 сувоїв (стародавніх рукописів) на папірусі, що були класифіковані на 120 тем та описані в каталогах.

Що стосується публічних бібліотек, то першими їх збудували римляни. До IV століття у Римі функціонувало 28 таких закладів. Уже на початку нашої ери бібліотеки були невід’ємною частиною храмів та монастирів. А наприкінці Середньовіччя вони почали з’являтися в університетах та при соборах.

Бібліотека Софійського Собору у Києві – перша бібліотека Київської Держави. Вона була заснована у 1037 році Ярославом Мудрим. Князь дуже любив книги, колекціонував їх, привозив з різних країн, перекладав та переписував. За підрахунками фахівців, бібліотека нараховувала 950 томів.

Також в XI столітті була заснована бібліотека при Києво-Печерській Лаврі, потім при Києво-Могилянській Академії (XVII століття) та при інших відомих університетах. Бібліотеки України – це наша гордість та багатство. В 1998 році був запроваджений Всеукраїнський день бібліотек, який ми відзначаємо 30 вересня.

У КМДШ-школах тепер функціонує три надсучасні, двоповерхові бібліотеки із комфортними зонами для відпочинку, читання, роботи, презентацій та навчання.

«Бібліотеки-це скарбниці всіх багатств людського духу.» Лейбніц


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

You may like it
More materials
Interesting from CISC without spam
Receive useful articles, news and event announcements
Your name *
Fill in error
E-mail *
Fill in error
Sign up

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: