Kyiv
Досвід організації навчального процесу в латвійських школах
08.04.19
65

Досвід організації навчального процесу в латвійських школах

Пані Лідія Фісунова, вчитель молодших класів КМДШ_Київ, провела весняні канікули у пошуках нового досвіду. Як завжди 😊 Відправилася з волонтерською місією до Латвії, а також завітала до трьох латвійських шкіл – альтернативна школа Юрмали, середня школа Сігулди й Ризько-Українська школі столиці.

Пані Лідія відмітила особливу атмосферу доброзичливості та домашнього затишку. В’язати на уроці літератури – круто; у кабінеті праці смажити млинці – клас! Перерви також не проходять дарма: за декілька вільних хвилин можна стільки всього зробити! Наприклад, сплести килимок із тканинних ниток. А якщо всією школою сполоти шкільний город та ще й батьків покликати? Або ж влаштувати перегони на лижах чи захистити екологічний проект, відвідуючи полігон сміттєзвалища. Це взагалі супер! Таке життя можна побачити у латвійських школах.

Цінності  

Найбільше вразила школа Лауренчі м.Сігулди, де добре налагоджена співпраця дітей, батьків та вчителів. Вони спільно  розробляють цінності для кожного класу, або ж колеги для себе – через призму таких складових, як «Людина», «Природа», «Ріст».

Тут ставлять  великі й значущі цілі, не бояться проявляти ініціативу, визнавати помилки, вчитися на них і з гордістю відзначати свої досягнення. Саме так вони створюють сприятливе середовище, яке забезпечує реалізацію кожної дитини, її цілей і сенсу життя.

Про шкільні «фішки»

У цій же школі Лауренчі мотивують дітей по-різному. Наприклад, на уроці вчитель може роздавати жолуді або каштани за певні успіхи. Якщо клас назбирав 100 шт. – особиста подяка від директора; 300 шт. – чаювання у кабінеті директора; 500 шт. – спортивна гра з директором; 700 шт. – вечірка! Також з директором. І взагалі, директора діти дуже поважають, а він бере активну участь у житті учнів.

Багато дітей їздять до школи на велосипедах, а у шкільну програму входить катання на лижах. У школах активно займаються волонтерською діяльністю, діти з великим задоволенням проводять наукові досліди, багато займаються рукоділлям, усі дуже товариські та завжди раді прийти один одному на допомогу. Пікнік, суботник, колективна подорож із батьками та вчителями – звична сімейно-шкільна справа.

Під час таких зустрічей колеги діляться своїми мріями й планами. А  хочуть вони, щоб латвійська система освіти була однією з кращих у світі. Вони  вважають, що видатні здобутки є результатом постійного вдосконалення, тому ретельно аналізують досягнення, постійно вчяться й  діляться досвідом.

Тому влітку ми чекаємо з дружнім візитом директорів Крістапса Залаіса й Еліну Румба до КМДШ.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

You may like it
More materials
Interesting from CISC without spam
Receive useful articles, news and event announcements
Your name *
Fill in error
E-mail *
Fill in error
Sign up

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: