Kyiv
Опанувати сім мов! 100% занурення у вивчення мови дає відмінний результат. Моя шкільна історія_#4. Олена Брик
29.03.21
188

Опанувати сім мов! 100% занурення у вивчення мови дає відмінний результат. Моя шкільна історія_#4. Олена Брик

Продовжуємо розпитувати батьків наших учнів про їх шкільні пригоди. Сьогодні надихаємося на вивчення нових іноземних мов.

Олена Брик, мама Григорія та Михайла, учнів КМДШ_Львів

Анлійська у школі

Як вчора пам’ятаю свій перший урок англійської у 5 класі. Це трансформаційний момент, що вплинув на все моє життя. Початок 90-х, школи не забезпечені практично нічим, є лише крейда та дошки. Так от, пам’ятаю, заходимо до класу, а там Зоя Максимівна, чарівна жінка низького зросту з вогняного кольору волоссям, одразу починає з нами спілкуватися англійською. У нас шок. Окрім рідної ми ніякої мови більше не чули до цього дня. Зоя Максимівна відкрила дошку, на якій одразу були написані «топіки», тобто шматочки текстів, які ми вчили напам’ять. Перше заняття і одразу спілкування, вивчення текстів. Сказати, що ми були здивовані – не сказати нічого. Так потім будувалися всі подальші заняття – абсолютне занурення не лише у мовне середовище, а й культуру: ми часто влаштовували чаювання, придумували спектаклі чи вистави англійською.

Вчителька приносила нам свої університетські підручники, якісь альбоми з Британії. Де вона їх діставала на той час  – досі не розумію. Такий підхід мене навчив дуже важливій істині – якщо починаєш робити чи вивчати щось нове, особливо мову, то треба 100% занурюватися в процес, не повинно бути півмір.

Пам’ятаю, що пізніше, коли ми прибігали до цієї вчительки на перерві про щось поговорити, вона просила все пояснювати англійською. І найцікавіше: потім Зоя Максимівна стала нашим класним керівником, і навіть збори всередині класу проходили англійською мовою.

З впевненістю можу сказати, що іноземну мову можна на дуже успішному рівні вивчити у школі. Я сама є викладачем англійської, часто проводжу аналогії з нашою КМДШ, і постійно повторюю своїм синам, що при докладанні зусиль та при тому рівні, на якому викладається англійська в КМДШ, при тих методиках, заняттях, наявності дуже фахових викладачів та носіїв мов, можна вийти після 11 класу з чудовим рівнем володіння мовою. Головне  – бажання дитини.

Англійська в родині

Ми з синами часто влаштовуємо вечори, коли спілкуємося виключно англійською мовою. Дивимося багато фільмів англійською, мотивую синів переглядати вже відомі фільми іноземною мовою, щоб, знаючи сценарій, вже просто отримувати задоволення від оригіналу, натреновувати слух.

Також ми з дітьми багато подорожували. В такі моменти діти бачать, що знання мов – це свобода, повага і до себе, і до людей, до яких приїздиш. У нас був період в житті, коли ми жили в Сербії, і я спеціально за рік вивчила сербську для того, щоб вільно спілкуватися з мешканцями. Взагалі чудово постійно вивчати мови, адже відкриваєш для себе цілий світ. Зараз я вивчаю сьому мову, польську.

На жаль, ми ще не встигли подорожувати з КМДШ за програмами обміну до Канади. Це наш другий рік в цій школі, і через карантин все, що планувалося, відмінили. Але ми чекаємо та сподіваємося, що закордонні поїздки невдовзі відновляться.

Як почати вивчення іноземної мови

В житті у мене є два улюблені заняття – викладання англійської та підприємництво, я маю власну онлайн-книгарню. Щоб відкрити цю книгарню, мені потрібно було оновити знання з менеджменту, і я пішла на спеціалізовані бізнес-курси. Із занять я винесла важливу методику постановки SMART – цілей (конкретна, вимірювана; досяжна; значуща; обмежена в часі).

Наприклад, англійську та німецьку я вивчала для здобуття професії; французьку – для насолоди і задоволення; сербську – для спілкування і життя в іншій країні; польську – для відновлення свого коріння.

Коли до мене надходить запит на навчання, спочатку ми з дитиною чи дорослим визначаємо ціль вивчення мови та розкладаємо її за методикою SMART. Це дуже ефективний підхід, тому раджу тим, хто вагається – поставте перед собою чітку ціль, розпишіть її і пам’ятайте, що ніколи не пізно розпочати щось нове.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

You may like it
More materials
Interesting from CISC without spam
Receive useful articles, news and event announcements
Your name *
Fill in error
E-mail *
Fill in error
Sign up

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: