Kyiv
Як працює самоврядування у школах КМДШ та який вплив має на майбутнє учнів?
08.12.21
1040

Як працює самоврядування у школах КМДШ та який вплив має на майбутнє учнів?

В одному з інтерв’ю гість КМДШ, естонський вчений Юло Вооглайд, висловив дуже влучну думку:

«Я переконаний, що не можна говорити дітям те, що вони можуть придумати самостійно, наприклад, куди поїхати на екскурсію. Як правило, це вирішують вчителі, але навіщо? Можна поставити дітям запитання — де ви вже були, куди зараз доцільно поїхати, що ми там побачимо, що там буде цікавого, які ще є можливості. Вчитель повинен бути здатним обміркувати, як зробити так, щоби не вирішувати ті питання, які можуть вирішувати діти. Якщо дотримуватися цього принципу, діти ростимуть як на дріжджах.»

Важко не погодитися. Адже для гармонійного розвитку та формування особистості вкрай важливо спонукати дітей до активності та самостійного прийняття рішень. Завдяки самоврядуванню у школах КМДШ наші учні розуміють, що можуть впливати на певні процеси: який івент організувати, до якої благодійної акції долучитися, кому допомогти, який майстер-клас провести для молодших колег, що покращити в комунікації.

Світовий досвід

Шкільне самоврядування щороку набуває все більшої популярності у різних країнах світу. Якщо поцікавитися історією, то ще, наприклад, ще у 1899 році швейцарський педагог А. Фер’єр відкрив «Міжнародне бюро нових шкіл». У переліку вимог до шкіл такого типу були: спрямування навчального процесу на розвиток різних навичок; використання знань на практиці; активність у навчальному процесі та дитяче самоврядування, організоване за зразком парламенту країни.

Багато країн вже давно підхопили ідею, що у школі потрібно навчати не лише дисциплінам, а й розвивати відповідальність за інших, вміння приймати рішення, навички ефективної комунікації в учнівській спільноті. Наприклад, у Норвезьких школах зацікавлені, щоб школярі брали участь у розробці програм та систем для забезпечення здорової, сучасної та безпечної школи. У закладах Великої Британії ставлять за мету через учнівське самоврядування формувати відповідальних громадян. Тут створюють шкільні ради, волонтерські групи, проводять консультації. Також сьогодні популярним та важливим є залучення учасників учнівського самоврядування до ініціатив, пов’язаних із захистом екології. Як, наприклад, у деяких школах США, де роблять акцент на розробці довгострокових програм охорони навколишнього середовища.

До того ж, і заклади вищої освіти все більше почали звертати увагу на те, наскільки активну позицію займав абітурієнт у соціальному житті школи, у яких волонтерських активностях брав участь. Наприклад, одна із випускниць КМДШ  поділилася, що однією з умов вступу до навчального закладу в США було волонтерство. Ще одна випускниця розповідає, що при формуванні пакету документів на вступ до університету в Нідерландах також потрібно було додати сертифікати волонтерств. Ми також переконані, що школяр, який вчиться брати відповідальність не лише за себе, а й за інших – в майбутньому це громадянин, якому не байдужі люди, які його оточують та майбутнє країни.

Як вдалося зробити самоврядування в КМДШ-школах ефективним, структурним та найголовніше — перетворити його на круту ініціативу, до якої прагне долучитися кожен наш школяр?

Почнемо з того, що в кожній зі шкіл є Президент учнівської спільноти.

Як обирають Президента

Виборам, звичайно, передує передвиборча агітація, не обмежена креативом та ідеями: плакати, відео-агітація, зустрічі з виборцями. Звісно, після такого «шуму» з’являється багато охочих поставити конкретні запитання всім кандидатам, щоб зробити висновки до голосування. Тому в КМДШ є формат передвиборчих дебатів. Дебати провели, дочекалися дня виборів, і тепер кожен клас може віддати голос за одного із кандидатів. Збираємося в коворкінгу, заповнюємо бюлетні, кидаємо до скриньки та чекаємо на результати голосувань.

«Школа — це не тільки уроки, це наше життя, наша сім’я, наш розвиток. Я хочу, щоб усі учні розуміли, що можуть і мають право привносити свої ідеї щодо розвитку школи, різних напрямків. На мою думку, Президент школи має бути цілеспрямованим, вміти критично мислити та розбиратися в дипломатії.» 

 

Президент КМДШ_Осокорки Андрій Марченко

Президента обрали, формуємо Міністерства

У кожній школі маємо по п’ять Міністерств, відповідно до цінностей КМДШ — поваги, креативності, розвитку, взаємодії та відповідальності. Назви Міністерств у школах можуть відрізнятися. Наприклад,  в одній школі це може бути Міністерство проєктів та партнерств, а в іншій – це Міністерство взаємодії. Чому так?

Важливо, щоб учні, які долучені до самоврядуванням, були захоплені цим, мали можливість творчого вираження, а не лише діяли за чітко установленими регламентами. Координацію самоврядування складно назвати роботою, це більше про захоплення та креативність. Тому в школах є певні відмінності, але структура та загальний напрям роботи Міністерств зберігається. Через канали комунікації, такі як соціальні мережі, внутрішні групи та плакати по всій школі, Президенти оголошують набір Міністрів у Міністерства. Подати заявку може кожен охочий. Міністрів уже обирають парламентарі.

Як обираються члени Парламенту

У кожному класі, починаючи з п’ятого, є два представники шкільного Парламенту. На початку року в класах відбуваються вибори, які проводить ментор (куратор класу). Він розповідає, що таке самоврядування та які обов’язки матиме парламентар. Учні зважують, пропонують кандидатів і шляхом голосування обирають двох представників від свого класу. Після того як обрали членів Парламенту, кожному з них видається спеціальний мандат. Навіщо? Наприклад, голосування за Міністрів відбувається підняттям догори мандату.

Президент є, Міністри також. Оголошуємо набір до Міністерств та формуємо команди

Перелік обов’язків команд Міністерств дуже широкий: від створення шкільних ЗМІ та івентів, до організації дозвілля учнів та благоустрою на шкільній території.

«У Міністерстві інформації ми ставимо за мету надання учням можливості комунікації з адміністрацією, говорити про побажання чи вирішення певних питань, якісно та грамотно налагоджувати цю комунікацію. Мені дуже імпонує наша діяльність, адже ми беремо активну участь у прийнятті рішень, можемо пропонувати ідеї шкільних заходів.» 

Христина Левенстам, Міністр інформації в КМДШ_Осокорки

Як плануються заходи та погоджуються ідеї

На початку кожного місяця відбуваються зустрічі між Міністрами та Президентами шкіл, на яких обговорюється план заходів на місяць. У свою чергу, представники учнівського самоврядування можуть пропонувати власні ідеї. Якщо ці ідеї потребують додаткового узгодження, то або Президент, або проджект менеджер зустрічаються з директоркою школи для додаткового погодження.

Мета самоврядування

«Що у самоврядуванні такого, що ми відтворюємо його в кожній школі? Основне, на мою думку – учні відкривають для себе більшу свободу впливати та розуміти складний навколишній світ. Людська природа, особливо в своєму становленні, потребує свободи і відчуття впливу на своє життя. А величина твоєї свободи прямо залежна від величини твоєї відповідальності.

Переймаючи на себе відповідальність за різної величини процеси, учні розширюють простір для самостійної реалізації власної вільної думки. А це значить, що самоврядування вчить вирішувати маленькі, але величини всього відомого Всесвіту проблеми, і бути щасливим від досягнень як індивідуальних, так і різнобарвно-групових.»

Станіслав Білий, керівник формаційної програми мережі КМДШ

Школи мережі прагнуть залучати до проєктів дітей, показати, що саме від учнів може надходити ініціатива, що діти можуть впливати на певні процеси. Школярі  – не пасивні спостерігачі того, як триває життя школи, а творці, ті, хто наповнює це життя. Діти створюють круті проєкти, генерують безліч ідей їх реалізації. А адміністрації шкіл завжди підтримують активність та ініціативність, адже у кожній КМДШ-школі ми формуємо впевнених особистостей, які здатні приймати самостійні рішення на основі цінностей та творити своє майбутнє та майбутнє своєї країни.

«У нас в університеті в Нідерландах у кожній групі повинен бути представник, як Президент класу, але з трішки іншими обов’язками. Я вирішила проявити ініціативу. Ми з одногрупниками дуже зблизилися, подружилися, майже кожного дня від мене та від моїх одногрупників надходила якась ініціатива, у нас гарно розвинене студентське самоврядування. Вважаю, що треба проявляти ініціативу.»

Софія Панченко, випускниця КМДШ_Голосіїв, 2020

Якісне учнівське самоврядування = свідомі громадяни країни. В чому звязок?

«Учнівське самоврядування – це інструмент для формування особистості. Адже через відповідальність за свій клас, школу, через реалізацію проєктів та програм, підтримку інтересів своїх колег Президенти шкіл, керівники Міністерств та їх команди вчаться створювати простір, який хочуть бачити навколо себе. Вони вчаться взаємодіяти та представляти інтереси тих, хто їх обирає.

Звичайно, що така модель дуже корисна для суспільства, міста, тому що саме з учнівського самоврядування та проактивності найкраще формувати проактивну особистість, громадянина свого міста, якому не байдуже, чи горить світло в підїзді його будинку, по яких дорогах він їздить, яка інфраструктура в його населеному пункті, чи достатньо садочків. Це завжди проактивна позиція громадянина.

Вважаю, що лідерство та учнівське самоврядування дають дуже класний поштовх. У свій час я була Президенткою школи, і саме завдяки цій активності зараз займаюся освітою. На прикладі відповідальності за учнів я вчилася відповідати за своє життя, як результат – сьогодні відповідати за декілька шкіл та країну.»

Ірина Тулякова, академічна директорка мережі шкіл КМДШ

Якими проєктами учнівського самоврядування вже пишаємося

У школах КМДШ Президенти та Міністри мають неабиякий авторитет серед учнів. Діти часто навіть просять сфотографуватися разом. Прекрасно, коли старші надихають молодших у крутих та добрих справах.

«Відповідальність здається занадто важкою ношею, але приклад, який дає молодшим учням наша команда, показує, що ще з дитинства важливо знаходити речі, за допомогою яких ми можемо змінювати навколишнє середовище на краще; у нашому випадку це зазвичай школа, але, як видно з наших активностей — не тільки.»

Президентка КМДШ_Голосіїв Юлія Данилюк

Попереду у наших команд натхненні плани, як, наприклад, взяти участь у Тижні волонтерства, допомогти з акцією «Коробочка хоробрості»; провести «Зимовий Бал»; прикрасити школи; підвести підсумки діяльності за перший семестр. Тож, продовжуємо далі реалізовувати цікаві та корисні проєкти.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

You may like it
More materials
Interesting from CISC without spam
Receive useful articles, news and event announcements
Your name *
Fill in error
E-mail *
Fill in error
Sign up

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: