Kyiv
Як українські школярі у Канаді вчилися. З перших вуст
19.04.19
95

Як українські школярі у Канаді вчилися. З перших вуст

Українсько-канадська програма обміну 2019 добігла кінця. Цілий місяць учні КМДШ навчалися у школі R.I Baker Middle School у провінції Альберта та проживали в канадських сім’ях.

Після поїздки учасники мають стільки спогадів, стільки позитивних емоцій, що вистачить на всіх. Своїми враженнями від подорожі з нами поділилися троє мандрівників – Аполінарія Хавка, Святослав Андрейків та Валерія Бєлова.

Познайомимося ближче?

Аполінарія навчається у 6 класі, дуже любить займатися дайвінгом та плаванням. Ким хоче стати – дівчинка ще не вирішила. Можливо, художником? Адже так гарно малює!

Святослав – учень 8 класу, займається музикою, плаванням, пише вірші та колекціонує платівки. Любить працювати з людьми, тому допускає, що може присвятити життя психології.

Валерія також вчиться у 8 класі. Багато займається спортом та пише історії. Пов’язати життя хоче з філософією або… політикою.

Чого очікували від поїздки

Всі учасники програми, як один, відповіли – нових знайомств та нового досвіду. Наприклад, Аполінарія мріє мати друзів у різних куточках світу. А ще – дівчата хотіли перевірити та покращити рівень англійської. Святослав прагнув отримати новий досвід спілкування: «Оскільки я дуже люблю Канаду, мені хотілося ще раз там побувати, але вже в іншій провінції. Щасливий, що отримав таку можливість.»

Перші враження від канадської школи

Валерія відмітила: «Як у фільмах! Великі сходи, багато коридорів, креативно оформлені кабінети. Наприклад, кожне вікно у класі декороване по-своєму: у одному – як у Хогвартсі, у іншому – за мотивами різних книг. Також посеред школи стоїть відкрита спортивна зала, а посеред холу – велика сцена.

Святослав зазначив: коли вперше занурився у навчальний процес, то відчув себе майже як у КМДШ. Тільки дітей у класах в два рази більше. «А ще канадці дуже голосно говорять та багато посміхаються. І це класно!»

Серце Аполінарії захопила привітність канадців: «Вони такі привітні, щирі, завжди цікавилися, як справи. І це дуууже круто! Мені сподобалося те, що коли ми прийшли до класу перший раз, вчитель запитав, хто хоче супроводжувати нас та показати школу. Руки підняли всі. Це було так приємно!»

Що у школі сподобалося найбільше

Дівчаткам дуже сподобався такий предмет, як Language Art, під час якого діти читали багато літератури та писали історії. До кожної книжки виготовляли якийсь hand made або ж розігрували сценки.

«Наприклад, ми читали книгу про хлопця, якому було даровано бачити світ у кольорах, тоді коли інші бачили його чорно-білим. Ми розіграли сюжет цієї книги – хтось грав роль судді, хтось був батьком цього хлопця і так далі. Ми втілювали книгу у життя. А ще мені сподобалося, що в одному з класів було чотири маленькі кухні, де ми вчилися готувати різні страви.» – згадує Аполінарія.

Валерію також вразили уроки кулінарії, спорту та активність учнів: після школи діти займаються бігом та виконують різні фізичні вправи. І, як каже дівчинка: «Уроки у канадській школі такі ж креативні, як і у нашій.»

Чим навчання у Канаді схоже/відрізняється від навчання у КМДШ

Аполінарія відзначила, що навчання у канадській школі багато в чому схоже на навчання у КМДШ: «Вивчаючи певну тему, ми закріплювали її практично. Наприклад, змагалися – хто зробить найменший човен, що зможе втримати найбільшу кількість кульок…»

Валерія та Святослав відмітили різницю у вивченні деяких наук. Наприклад, у Канаді один місяць вивчають фізику, інший – хімію, потім – біологію. Одній темі можуть приділяти тиждень чи навіть два.

У яких родинах жили

Всі троє КМДШат у захваті від своїх host-родин. У родини Валерії є власна картопляна ферма та розводять лам. А на вихідних всі разом із задоволенням катаються на лижах. Так як host-мама Аполінарії була мексиканкою, дівчина мала можливість спробувати найрізноманітнішу мексиканську їжу. Валерій зі своєю родиною дуже часто подорожував до міста та їздив у гори.

Найяскравіші моменти

«Вболівати на матчі з хокею за нашу команду було мега-круто!» – не стримуючи емоцій, ділиться Валерія. Також на дівчинку справили приємне враження подорожі до Коулдейла та Едмонтона. А те, що у Едмонтоні багато людей спілкуються українською стало приємною несподіванкою.

«Весь місяць, поки я навчалася у Канадській школі, у мене виникало одне бажання – щоб було побільше уроків. Мені дуже запам’яталося знайомство з 8 класом та вчителями, бо всі вони дуже дружні. Навіть якщо ти просто стоїш у коридорі, хтось обов’язково підійде, запитає, як справи, візьме під руку, почне якусь розмову, покаже щось цікавеньке у школі. Тут ніхто не залишить тебе наодинці.»

Аполінарія у захваті від краси великих міст та їх чистоти, особливо сподобалося багато зелених насаджень на дахах будинків.

Святослав у захваті від поїздки в Національний парк Банф: «Мені сподобалося, як там поєднане міське життя та життя на природі. Міська інфраструктура дуже гармонійно поєднується із природним середовищем. Наприклад, там немає високих будинків, не використовують дуже яскраві кольори при будівництві, у них все компактно, багато зелених насаджень.»

Що ж, поїздка видалася продуктивною, пізнавальною та веселою. Бо, як каже Святослав: «Почуття гумору у канадців схоже на наше. Ми однаково сміялися над усіма жартами та чудово розуміли один одного.»

Дякуємо канадським колегам та родинам за теплий прийом і, звичайно, нашим вчителям, які супроводжували діток та робили все можливе, щоб подорож залишила приємні спогади на все життя. Вже цієї осені чекаємо канадських школярів у школі та у КМДШ-родинах!

Більше фоторепортажів із поїздки 


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

You may like it
More materials
Interesting from CISC without spam
Receive useful articles, news and event announcements
Your name *
Fill in error
E-mail *
Fill in error
Sign up

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: