Київ
5 правил вдалого публічного виступу. Та чому в КМДШ акцентуємо увагу на цій навичці
24.12.21
1866

5 правил вдалого публічного виступу. Та чому в КМДШ акцентуємо увагу на цій навичці

«Навіть, якщо вашу промову, ідею чи презентацію слухає одна людина — це вже публічний виступ.»

Виявляється, публічні виступи — тренд не лише сьогодення. Наприклад, ще в Стародавній Греції риторика й політика були нерозривні, усі знамениті оратори того часу були видатними політичними діячами. Ще Аристотель виокремив три основні типи промов: судові, дорадчі та похвальні. Особливо розповсюдженим жанром були судові промови, але вони дещо відрізнялися від сучасних: прокурорів не було, а обвинувачем міг виступити кожний.

Якщо говорити про публічний виступ у сучасному світі, то найкраще підходить визначення, що це цілеспрямована, спланована передача повідомлення від спікера до аудиторії засобами усного мовлення. Під аудиторією мається на увазі мінімум одна людина. Виходить, що коли ми презентуємо на роботі ідею проекту, то це також про публічний виступ?

Публічний виступ — це один із способів комунікації. І ким би людина не працювала, де б не була, їй всюди доводиться комунікувати з людьми. Тому навичка публічного виступу стає нам у пригоді, коли ми аргументуємо позицію, розмовляємо з батьками, вступаємо до університету, словом, в будь-яких ситуаціях, де ми доносимо свою думку.

Мартин Ковалко, співзасновник keywords.agency та тренер спікерів TEDxLviv

Публічні виступи і КМДШ

Заняття в КМДШ побудовані таким чином, що постійно відбувається активна комунікація дітей між собою та вчителем. Часто вчитель задає тему заняття для аналізу, діти діляться на команди, моніторять інформацію, висувають гіпотези, пропонують ідеї. Тобто, учні — не пасивні слухачі, а активні учасники навчального процесу. Ми впевнені, що чи то в повсякденному, чи в професійному житті ця навичка необхідна кожному. Тому в КМДШ постійно створюємо умови, аби діти вчилися висловлювати думку, приймати самостійні рішення, відстоювати точку зору.

«До цього виступу я готувалася довго й дуже ретельно: на заняттях ми розбирали структуру, придумували фішки та сортували інформацію, тому перед виступом я почувала себе впевненою в собі, навіть попри те, що я була першою. Не обійшлося й без хвилювань, скільки б ми не тренувались, навіть професійні спікери хвилюються перед виходом на сцену.»

Ярослава Сенюк, учениця 9 класу КМДШ_Львів, учасниця курсу.

Учні продемонстрували навички, набуті на курсі. До речі, даний курс, але у форматі ОНЛАЙН стартує вже в лютому. Взяти участь можуть як дорослі, так і підлітки, причому, географія не має значення.

Дзвінка Завалій, співзасновниця keywords.agency, тренерка спікерів TEDxLviv та одна з кураторів курсу поділилася кількома порадами, які допоможуть вдало виступити. Учасники ретельно відпрацюють ці та інші пункти на курсі, а також на них чекає багато практики та нового досвіду.

Заняття проходитимуть у двох форматах: групові онлайн-репетиції, на яких кожен учасник виступатиме, отримуватиме запитання та фідбеки від тренерів й інших учасників. Та теоретичні заняття, де учасники працюватимуть у групах й зануряться в усі етапи підготовки до виступу. Отож, про себе, свої ідеї та проєкти навчаться говорити всі.

Дзвінка Завалій, співзасновниця keywords.agency, тренерка спікерів TEDxLviv

5 правил вдалого публічного виступу

Про онлайн курс «Мистецтво публічного виступу»

Старт курсу — 3 лютого.
Формат курсу — онлайн.
Хто може долучитися — дорослі та підлітки.
Графік занять — двічі на тиждень, у середу та п’ятницю о 19:00.
Тривалість курсу — 3,5 місяці.
Заключна конференція — формат офлайн, травень, Київ.
Реєстрація за посиланням.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Вам може бути цікаво
Більше матеріалів
Цікаве від КМДШ без спаму
Отримуйте корисні статті, новини та анонси подій
Ваше ім'я *
Помилка заповнення
E-mail *
Помилка заповнення
Підписатися

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: