Київ
Історії випускників КМДШ. Над якими проєктами працюють студенти академії мистецтв. Олена Хома
15.12.21
204

Історії випускників КМДШ. Над якими проєктами працюють студенти академії мистецтв. Олена Хома

Як невелика книга може вплинути на професійний вибір, а якісно сформована в школі навичка комунікації — на майбутні стосунки з людьми. Олена Хома, випускниця КМДШ_Львів, 2021, розповідає про навчання в академії та навички, якими має володіти творча людина.

Мрія пов’язати життя з мистецтвом — з дитинства?

Я завжди малювала, але серйозно про це ніколи не задумувалася. У п’ятому класі, наприклад, взагалі мріяла стати письменницею.

Одного разу, коли ми з татом подорожували до Польщі, він мені придбав книгу «Як малювати манго». Вона настільки захопила мою увагу, що я стала постійно малювати, у мене почало гарно виходити, я стала дуже багато займатися малюванням. Згодом зрозуміла, що хочу робити це професійно.

Спочатку я хотіла вступати до Франції на мультиплікацію та анімацію, створювати мультфільми. Але для вступу потрібно було мати Диплом, який підтверджував би завершення певного профільного курсу. Тому я вирішила спочатку здобути необхідну освіту у Львові, і після отримання Диплома поїхати до Франції. Ще мрію піти на стажування в одну із київських студій. Словом, плани грандіозні. Зараз навчаюся у Львівській національній академії мистецтв на кафедрі монументального живопису: ми створюємо малюнки на великих форматах, цей напрям передбачає інтеграцію живопису  в архітектурне та ландшафтне середовище.

Фото lnam.edu.ua

Над якими проєктами працюють студенти академії мистецтв

Наприклад, до середини грудня нам потрібно підготувати цілий блок творчих робіт: Має бути три рисунки, одна робота з живопису 60х120см, інша також із живопису, але вже 60х60см та композиція. Роботи мають бути об’єднані між собою тематично, гармонійно виглядати разом. Об’єм робіт чималий, плюс потрібна неабияка креативність, щоб результат був дійсно схожий на витвір мистецтва.

Де ти береш ідеї? І взагалі, якими навичками має володіти творча людина

У житті творчої людини велику роль грає надивленість та спостережливість. Для цього я дивилася на робити різних художників, з якими можна ознайомиися навіть на просторах Інтернету. Дуже раджу, наприклад, книгу «Анімація: Посібник для виживання» Річарда Вільямса. Важливе терпіння, адже інколи годинами потрібно сидіти над монотонною, дуже скурпульозною роботою. Постійно треба багато чим цікавитися, бути відкритим.

Для себе зрозуміла, що краще не порівнювати себе з іншими, а лише із собою минулим. Я раніше порівнювала свої роботи з роботами більш успішних людей, і це була моя найбільша помилка. «Навіщо я цим займаюся, інші так гарно малюють, що я зможу ще додати свого…». Так не можна думати. Навпаки, якщо ти щодня аналізуєш, наскільки виріс професійно у порівнянні з попереднім днем, то це й мотивує більше, і руки не опускаються, і дійсно ти ростеш. Але, якщо й дивитися на роботи інших, що також корисно, то потрібно робити акцент на тому, що подобається в їх роботах, звертати увагу на унікальний почерк кожного автора, підмічати це.

Яка навичка, сформована в школі тобі допомогла в житті

Однозначно комунікативність. Коли навчалася в державній школі, то часто боялася щось сказати не те, це сковувало. З нашими вчителями в КМДШ було легко спілкуватися, мій страх, який був присутній раніше, зник. У нас був дружній клас, також ми були дружніми з вчителями. Коли вступала до університету, то хвилювалася, що вже так не буде. Але даремно, адже завдяки школі подальше налагодження стосунків з іншими людьми мені дається легко.

194 бали на ЗНО з англійської. Поради тим, хто готується до іспиту

Ми настільки активно готувалися в школі до ЗНО, що шансів його скласти погано просто не було. У мене все класно виходило, я зовсім не переживала, а вранці перед іспитом взагалі дивилась аніме. Звісно, англійською треба займатися постійно. Я завжди дивилася фільми в оригіналі, читала книги, переглядала відео.

Професійні плани

У мене є ідея для коміксу, і я вже почала роботу над нею. З цього коміксу в майбутньому я б хотіла зробити український мультфільм у стилі японських мультфільмів. Думаю, це було б круто.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Вам може бути цікаво
Більше матеріалів
Цікаве від КМДШ без спаму
Отримуйте корисні статті, новини та анонси подій
Ваше ім'я *
Помилка заповнення
E-mail *
Помилка заповнення
Підписатися

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: