Київ
«Наступні 20-30 років у кожного буде бізнес». Чому дітей треба навчати культурі підприємництва
18.02.21
406

«Наступні 20-30 років у кожного буде бізнес». Чому дітей треба навчати культурі підприємництва

Сьогодні існує багато упереджень та міфів навколо терміну “підприємництво”. Для когось воно асоціюється з постійними проблемами, для інших – з чимось неосяжним. Насправді, підприємницька діяльність – це дуже цікаво.

Засновниця першого освітнього центру для підприємців Startup Ukraine Анна Петрова 10 років займається розвитком культури підприємництва в Україні. І чітко знає, як це робити грамотно та ділиться думками – як і навіщо навчати цьому дітей. Пишаємося, що такі професіонали викладають підприємництво на профорієнтаційному факультеті в КМДШ.

Що таке культура підприємництва

Культура підприємництва – це не тільки про створення бізнесу, а взагалі про активну життєву позицію. Я виділяю три моменти, з яких складається культура підприємництва:

Проблеми в культурі підприємництва, що існують сьогодні

В першу чергу, це низький рівень стратегічного та критичного мислення. Друга проблема – відсутність компетенцій, софт скілів.

Для того, щоб людина була успішною, вона не лише повинна мати знання. Сьогодні до знань та інформації доступу більше, ніж будь-коли. Кожна людина має ще й розвивати навички та компетенції, здобувати досвід. І робити це треба з дитинства, адже якісно мислити – це дуже велика перевага як в професійній, так і в повсякденній діяльності.

Щодо знань, необхідних підприємцю – це обов’язково маркетинг та проджект менеджмент. До речі, вперше про маркетинг я дізналася в університеті. Проєкти створювала з дитинства, але лише у вищому закладі освіти осягнула, що це project management. Якби знала це раніше, то може б і не пішла вчитися на економіста 😉 Пам’ятаю, коли була школяркою, всі йшли вчитися на економістів або юристів.

Чи кожен може стати підприємцем

Сьогодні існує упередження, що бізнес – це щось величезне, страшне, не для мене. Але насправді, наступні 20-30 років в кожного буде свій бізнес, кожен буде займатися підприємництвом. Це може бути дві людині в команді, які роблять крутий проєкт, створюють те, що люблять, отримують гарний дохід і задоволення від життя. Коли я розповіла учням про власні кейси, як розпочинала свої проєкти з мінімальних інвестицій, вони були здивовані, що можна стартувати з такого мінімуму. Тому на факультеті ми ще й змінюємо упередження щодо бізнесу, яких дуже багато.

У нас в Україні, на жаль, ще немає такої практики, що учні після школи йдуть робити якийсь проєкт, в інших країнах ця практика популярна. Але я бачу величезний потенціал у дітей, і думаю, що більшість з них вже готові створювати щось своє.

Лідерські якості підприємця

Дуже часто, щоб стати підприємцем необхідні лідерські якості: як мінімум відповідальність, цілеспрямованість, впевненість у своїх силах. Впевненість у тому, що людина готова вирішити якусь проблему, створити якісний продукт. Все починається з особистої відповідальності за своє життя кожен день. Тому на факультеті з підприємництва в КМДШ ми постійно стимулюємо учнів до того, щоб вони вчилися приймати самостійні рішення, вміли їх обґрунтувати, захистити та нести за них відповідальність.

Не обов’язково потім дитина захоче стати підприємцем, але вона буде набагато успішнішою людиною, яку б сферу не обрала. Та однозначно щасливішою.

Що вмітимуть учні КМДШ після закінчення навчання на факультеті

Коли я створювала програму для КМДШ, то ставила за мету, щоб учні набули необхідних знань, навичок та компетенцій, щоб захистили власні проєкти.

Учні на факультеті StartUp розвивають навички напрацювання ідей, вони будуть розуміти, як та де шукати ідеї. Школярі удосконалять навички з фінансової грамотності, розумітимуть, що таке підприємництво, який стиль життя підприємця, що треба для того, щоб ним стати. Протягом факультету учні відпрацьовують алгоритм запуску власної справи, ми повністю покроково його проходимо.

На заняття запрошуємо відомих людей з бізнес середовища, які діляться досвідом, розповідають реальні історії, також розглядаємо мої кейси.

Насправді я взяла програму для дорослих і трішки її адаптувала. Мене вразило, що більшість дітей дуже дорослі. Якби зараз їх проєкти хтось підтримав фінансово, вони б успішно вже їх реалізували. І ці проєкти не просто вигадки, це дійсно «болі» дітей, які вони хочуть закрити на глобальному рівні. Наприклад, доставка продуктів харчування у віддалені райони передмість або створення сучасної спілки юних письменників.

Портрет професійного підприємця

В першу чергу – це людина, яка створює цінність на ринку, хоче вирішити якусь проблему, створює якісний продукт та розуміє, навіщо це робить. Це людина, яка цінує своїх партнерів, команду, постійно розвивається: як особистісно, так і професійно.

Подальші плани

В планах у нас захисти проєктів, їх напрацювання. Робимо все для того, щоб зрозуміти, як якісно запустити власну справу. В кінці кожного модулю на нас чекає Дипломна робота.

Для мене важливо, щоб учні не просто слухали курс, а практикували, адже через практику можна отримати навичку. Ніхто замість них не зможе зробити глибинні інтерв’ю, моніторити ринок, згенерувати ідеї, побудувати стратегію. Лише самостійно і через досвід.

Наше партнерство з КМДШ – це дуже класний приклад взаємодії. Мені дуже подобається працювати з дітьми, і коли я бачу їх потенціал, коли вони ставлять запитання про підприємців, напрацьовують власні ідеї і те, на що вони здатні – це супер надихає.

Тому продовжуємо нашу співпрацю, плануємо запуск StartUp teen club з підприємництва для підлітків. Попереду круті плани!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Вам може бути цікаво
Більше матеріалів
Цікаве від КМДШ без спаму
Отримуйте корисні статті, новини та анонси подій
Ваше ім'я *
Помилка заповнення
E-mail *
Помилка заповнення
Підписатися

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: