Київ
Соціальні активності у школі: чому важливо та як впливає на формування особистості
16.06.21
1439

Соціальні активності у школі: чому важливо та як впливає на формування особистості

Штучний інтелект, роботизація, новітні технології – сьогодні на виконання навіть певних професійних завдань можна запрограмувати робота, який знайде відповідь на будь-яке запитання, виконає будь-які дії та за лічені хвилини знайде будь-яку інформацію. Але є речі, які не підвладні жодному роботу – це креативність, компетенції, тепло спілкування та командної взаємодії, співчуття та співпереживання, вміння думати та змінювати хід здавалося б логічного ланцюжка дій.

Саме тому сучасна школа має не програмувати дітей на знання, а давати досвід, процес навчання зробити максимально «про життя». Показати дітям, що життя – це і про вміння, і про досягнення успіху, і про турботу та захист інших.

 

«Створюючи умови для формування цілісної особистості учня та з метою отримання дієвого досвіду в школі, важливо охопити якомога більше сфер життя. Адже школа як освітня інституція не може бути відокремлена від світу та суспільства. Тому так важливо, щоб ще в школі дитина була включена  в життя своєї спільноти: родини та друзів, школи, мікрорайону, міста, або країни. Це можливо зокрема через волонтерство та участь у соціальних ініціативах. Таким чином учні розвивають емпатію, проєктне мислення та далекоглядність.»

Олександра Брашовецька, керівниця освітніх партнерств мережі шкіл КМДШ

Саме тому життя КМДШ пронизане соціальними активностями:

Ми впевнені, що благодійність чи будь-яка соціальна активність  – це не про гучні слова та масовий захід раз на рік. Це про дії, хоч маленькі, але на постійній основі.

Багато іноземних закладів вищої освіти велику увагу звертають на те, чи бере абітурієнт участь в волонтерській діяльності, чи має досвід роботи над якимись цікавими проектами та розробками.

«Однією з умов вступу до мого навчального закладу в США також було волонтерство. Але треба розуміти, що воно повинне бути не для галочки, а для душі. Я волонтерила в організації, що організовує табори для дітей та навчає їх англійської мови.»

Ярослава Мирошниченко, випускниця КМДШ_Голосіїв 2020

Що реалізовуємо в КМДШ

Волонтерства та еко акції

Нещодавно команда та учні КМДШ-шкіл долучилися до акції з висадки дерев по всій території України. Дану благодійну акцію проводить організація «Мамо, посади дерево».

Також учні КМДШ часто беруть участь у волонтерських проєктах, що спрямовані на допомогу дитячим будинкам, безхатькам, безпритульним тваринам, людям похилого віку, онкохворим дітям.

Донести важливість турботи та підтримки тим, хто цього потребує нам допомагають наші партнери – фонд Таблеточки, Молодь за мир, Happy Pow, Еммаус, Опіка на відстані, Притулок для тварин SOS.

«Останнім часом серйозну стурбованість викликає байдужість, черствість  людей та підростаючого покоління  до  проблем  знедолених, людей похилого віку, до біди, що сталася поруч. Тому проєкти благодійного спрямування є дуже важливими у вихованні  підростаючого покоління. Передусім, розвиток таких важливих якостей як чуйність, доброчинність, благодійність, великодушність, співпереживання,  доброта, чесність, тактовність, милосердя. Вони тісно пов’язані з цінностями КМДШ, які ми закладаємо і розвиваємо в наших дітях. Тож участь у благодійних акціях, соціальних ініціативах якісно змінюють і розвивають особистість, формуючи відповідальне, свідоме ставлення до себе і оточуючих.»

Олександр Ващенко, ментор 7 класу в школі КМДШ

На початку пандемії учні та команда КМДШ долучились до ініціативи #ЗахистиМедика Київського волонтерського штабу та Української біржі благодійності щодо підтримки медичних працівників та збору коштів для закупівлі засобів індивідуального захисту.

Учні долучалися до волонтерської акції «Десь на Сході», ми запрошували ділитися досвідом координаторку акції, яка вже багато років опікується допомогою жителям прифронтової зони і бійцям ООС. Учні збирали солодощі, канцтовари, настільні ігри для дітей прифронтових містечок та сіл: Мар’їнки, Авдіївки, Новомихайлівки.

До дня Святого Миколая, в рамках співпраці з благодійним фондом допомоги онкохворим дітям «Таблеточки», КМДШ збирала «Коробочку хоробрості». Це таке таємне сховище сюрпризів за мужність, відвагу та супертерпіння дітей під час проведення болісних операцій.

На постійній основі збираємо макулатуру в Львові. Адже, якщо вдруге переробити тонну паперу, можна заощадити 17 дерев віком близько 30 років, 26 000 літрів води, 3 кубометра землі, 240 літрів пального, 4000 кіловат-годин електрики.

Благодійні ярмарки

Благодійні ярмарки – традиція КМДШ-шкіл, що варта особливої уваги. Коли у шкільних коридорах лунає дзвінкий гомін: «купуємо, не проходимо повз, візьміть ось цю цікаву книжечку». Коли діти виставляють на продаж свої вироби, улюблені книги, іграшки, картини. Не для того, щоб на зароблені кошти придбати мішок цукерок, а щоб направити гроші на допомогу іншим. Це надихає робити ще більше.

Виручені кошти з ярмарок школи передають благодійним організаціям, таким як «Молодь за мир». Речі, які учні не встигли продати, також направляємо організаціям, які реалізують товари на місцевих благодійних ярмарках.

До наших заходів долучався благодійний фонд «Happy Paw», що опікується долею безпритульних котів та собак. Організація пропонувала на ярмарці свою сувенірну продукцію, а виручені кошти реалізувала на допомогу тваринам.

«Памятаю, як ми з класом їздили в супермаркет «Ашан» на закупку корму та іграшок для собак, потім відвозили все до притулку. Коли ми приїхали, побачили цих собак, яким часто не вистачає їжі, ще більше перейнялися питанням турботи про наших менших друзів. Я вважаю, що не важливо, чи дитина ти, чи дорослий, завжди можна знайти спосіб допомогти іншим. Це класно. Про благодійність часто говоримо з нашою пані Рей, яка нам розповідає про різні активності, які пропонує КМДШ, а ми із задоволенням долучаємося. Адже допомагати – це круто!»

Дарина Мельник, учениця 5 класу КМДШ

Учнівське самоврядування

У КМДШ-школах активно працює учнівське самоврядування. Тому організація ярмарок, допомога тваринам, інші суспільні активності – часто ініціатива учнів. Ми прагнемо, щоб учні розвивалися свідомими особистостями, щоб термін благодійність не викликав асоціацію з чимось, що заставляли робити. Так не працює. Більше того – підхід «робимо, бо так треба» може сприяти розвитку в дитини протилежно негативних якостей. Школа повинна дати можливість обирати, думати, аналізувати, врешті, самостійно зрозуміти, чому так важливо  бути не байдужими до навколишнього середовища, інших людей.

Наприклад, за ініціативою Шкільного парламенту школярі долучалися до благодійної акції «КМДШ. Мрії збуваються». Протягом декількох днів учні збирали дитячі підручники та іграшки, залишали маленькі записки з побажаннями для нових господарів – діток з дитячого будинку. Нещодавно за ініціативи нашої пані бібліотекарки, діти протягом декількох днів приносили до бібліотеки найулюбленіші книги, які потім передали до лікарні хворим дітям.

Учнівське самоврядування ініціювало акцію до дня Землі «Я рятую Землю!», команда учнів КМДШ_Голосіїв створила стікери, які надають можливість подумати про екологічний вклад у зміни стану природи. Також учні організували такі активності, як STEAM-турнір, конкурс «КМДШ має талант», День закоханих, День Учителя, День скорботи і пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу, День пам’яті про Голодомор, Кahoot до Дня Землі, День Щастя та Ярмарок Майстерок.

«Цього року відбувся дебют учнівського самоврядування в КМДШ_Голосіїв. Незважаючи на те, що для парламенту це був абсолютно новий досвід, ми впоралися з нашою задачею на всі 100%. А вона полягала в тому, щоб стати відповідальними за всі позакласні івенти. Наприклад, взимку ми подарували свято не тільки учням КМДШ, а й літнім людям, дітям з дитячого будинку та багатодітним сім’ям, також збирали теплі речі для людей, які не мають власних домівок. Ще молодша школа робила подаруночки та організувала ярмарок для збору коштів у притулок для тварин «Happy Paw».

Чому учнівське самоврядування є таким важливим? Перш за все, це приклад учням, що треба діяти, а не сидіти, склавши руки, щоб отримати бажане. Відповідальність здається занадто важкою ношею, але приклад, який дає молодшому поколінню наша команда показує, що ще з дитинства важливо знаходити речі, за допомогою яких ми можемо змінювати навколишнє середовище на краще; в нашому випадку це зазвичай школа, але, як видно з наших активностей – не тільки. Ми з радістю запрошуємо усіх залучатися до нашої команди та отримувати цей неймовірний досвід разом!»

Юлія Данилюк, Президентка учнівського самоврядування в КМДШ_Голосіїв

Команда КМДШ долучалася до Всеукраїнської благодійної акції у підтримку дітей, які проходять тривале лікування та їх родин. Акцію запровадила благодійна організація Фундація Дім Рональда МакДональда, яка ініціювала #ДеньПіжам, щоб розповісти всій Україні про велику мету.

Також у КМДШ школах формуємо свідому громадянську позицію та активність. В жовтні 2020 КМДШ долучилась до Всеукраїнської імітаційної гри-моделювання місцевих виборів для дітей та молоді М18. Учні КМДШ пройшли всі етапи виборів: від ознайомлення з програмами до виборчої кабінки.

«Соціальні активності — дуже ресурсна діяльність, що дає великий фідбек у емоційному плані. Вона може бути націлена на будь-які сфери, але має бути виправданою. Мені імпонує благодійна підтримка дітей. Усіх: тих, які мають складності зі здоров’ям; тих, які не мають доступу до якісної освіти; тих, які не мають найпростіших матеріальних благ чи навіть світла в будинку.

Я щаслива, що в КМДШ маю можливість долучатися разом з учнями до різних соціальних проєктів. Нам пощастило з тьюторами класів, адже вони також дуже націлені на збереження навколишнього середовища та ініціюють безліч волонтерських активностей. Ми справжня команда, постійно беремо участь у благодійних акціях притулків, у зборах речей родинам, які цього потребують, допомагаємо людям похилого віку. Наші першокласники перед новорічними святами організували ярмарку, на якій продавали створені власними руками ялинкові прикраси. А потім ці гроші передали до притулку, що допомагає безпритульним тваринам.»

Дарія Дужак, класна мама та викладачка англійської мови у школі повного дня КМДШ у Києві

ЩОБ ДІЗНАТИСЯ ПРО НАВЧАЛЬНІ ПІДХОДИ ТА МОЖЛИВІСТЬ ВСТУПУ ДО КМДШ – ЗАПОВНІТЬ, БУДЬ ЛАСКА, КОРОТКУ ФОРМУ


Вступити до школи


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Вам може бути цікаво
Більше матеріалів
Цікаве від КМДШ без спаму
Отримуйте корисні статті, новини та анонси подій
Ваше ім'я *
Помилка заповнення
E-mail *
Помилка заповнення
Підписатися

Заявка

на вступ до КМДШ
Вступна кампанія на 2024_20245 н.р.
*Про наявність місць у класах зорієнтує менеджер.
Школа, до якої хочете віддати дитину *
Інформація про дитину
ПІБ *
Помилка заповнення
Дата народження *
Помилка заповнення
Бажаний рік вступу *
Клас *
Інформація про батьків
ПІБ мами або тата *
Помилка заповнення
E-mail *
Помилка заповнення
Номер телефону *
Помилка заповнення
Продовжуючи, ви погоджуєтеся на оброблення, накопичення, зберігання і використання наданої персональної інформації, відповідно до Закону України «Про захист персональних даних». Зміст ваших прав як суб'єкта персональних даних відповідно до Закону України «Про захист персональних даних» вам відомий і зрозумілий.
Надіслати заявку

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: