Kyiv
Як розвинути навичку адаптивності у дитини?
29.10.20
900

Як розвинути навичку адаптивності у дитини?

Період адаптивного карантину багатьом дорослим показав необхідність розвитку “м’яких” навичок, і інколи навіть їхнє переважання над hard skills. Дітям також довелося навчитися приймати швидкі рішення, вчитися жити у стані невизначеності та адаптуватися до змін. Особливо яскраво можна дослідити цей феномен у навчальному процесі, бо шкільна освіта — це те, що не може зупинятися або відтерміновуватися.

Автор теорії когнітивного розвитку, а також дитячий психолог Жан Піаже дослідив, що існує дві підходи до поняття адаптивність: або ми можемо намагатися пристосувати свої звичні моделі поведінки й дії до ситуації, або ж під впливом цієї ситуації змінюємо свої патерни та стаємо частиною процесу. Слід зазначити, що будь-який з обраних способів не є легким для нашої психіки. Психологи порівнюють це з процесом здобування нової навички — нашому мозку доводиться виходити “out of the box”, і перша реакція — це, зазвичай, заперечення або захист.

Психологи порівнюють це з процесом здобування нової навички — нашому мозку доводиться виходити “out of the box”, і перша реакція — це, зазвичай, заперечення або захист.

Хоча дитяча психіка є більш “рухомою” і легше адаптується до змін — це правило актуальне для всіх. На перший план у навчанні вийшли навички, без яких сучасна дитина не зможе ефективно здобувати освіту.  Ці навички найбільше піддалися змінам таі адаптації:

 

Адаптивність — це навичка, яку можна набути. У КМДШ ми впроваджуємо у навчальний процес вправи, що сприяють тому, що діти швидко орієнтуються у заданих умовах та мають гнучкий спосіб мислення. Ось лише декілька принципів, на які варто орієнтуватися, щоб розвинути адаптивність у ваших дітей:

Адаптивність — це навичка, яку можна набути. У КМДШ ми впроваджуємо у навчальний процес вправи, що сприяють тому, що діти швидко орієнтуються у заданих умовах та мають гнучкий спосіб мислення.

Розвиток адаптивності у дітей — це задача, якою опікуються як викладачі сучасних шкіл, так і батьки дітей по всьому світу. Дуже важливо вміти пристосовуватися до змін, приймати виклики сьогодення підготовленими та зберігати внутрішній позитив. Всього пів години на день, присвячені розвитку адаптивності, зроблять вашу дитину більш впевненою у своїх можливостях, а вас – спокійнішими за майбутнє ваших дітей. 

Станіслав Білий, менеджер формаційної програми мережі шкіл КМДШ:

“Адаптивність проявляється в особистісній ефективності — здатності впорядковувати хаотично виникаючі фактори зі своїм звичним життям. Для цього ми у КМДШ впроваджуємо такі інструменти самоефективності, як:


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

You may like it
More materials
Interesting from CISC without spam
Receive useful articles, news and event announcements
Your name *
Fill in error
E-mail *
Fill in error
Sign up

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: