Київ
Діти та межі
16.08.17
119

Діти та межі

Американськими вченими був проведений унікальний експеримент. На добре обладнаний дитячий майданчик запросили дітей віком 3-х – 4-х років і дали їм можливість грати так, як їм захочеться.

Спочатку діти пересувалися по всьому майданчику, але через деякий час стали збиратися в центрі майданчика в групки, які ставали все більш численними. До кінця першої години всі діти сконцентрувалися в центрі майданчика.

На наступний день ці ж діти грали на цьому ж майданчику близько 2-х годин, але весь цей час діти або маленькі їх групки грались окремо, були рівномірно розподілені по всьому майданчику.

У першому і в другому випадках все було однаковим, крім одного: в першому випадку майданчик не був огороджений, у другому – навколо майданчика спорудили парканчик, тобто візуально позначили межі майданчика.

Цей приклад яскраво демонструє те, що у дітей є потреба у виставленні меж, правил. Вони інтуїтивно розуміють, що позначені межі означають безпеку. Насправді межа – це ще й основа людських стосунків. І ступінь відповідальності за виконання зобов’язань, за прийняття рішень, за доведення розпочатої справи до кінця.

Анна Черниш, практичний психолог


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Вам може бути цікаво
Більше матеріалів
Цікаве від КМДШ без спаму
Отримуйте корисні статті, новини та анонси подій
Ваше ім'я *
Помилка заповнення
E-mail *
Помилка заповнення
Підписатися

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: